СТРАНА

1. Пространство, расположенное в определенном направлении от центра или иной точки отсчета, а также само это направление

. Въвьрзѣте о десную страну корабля мрѣжя (εἰς τὰ δεξιὰ μέρη). (Ио. XXI, 6) Остр.ев., 209 об. 1057 г.

Се пакы яко от узкыя страны красообразнаго оного лика дх҃ъ нача дыхати другый (ἀπὸ τοῦ Ἀρκῴυ μέρους ‘с северной стороны’). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 203. XIV в.

~ XII в.

Труп же его [Харитона] скочи на ноги свои и начат трястися на все страны, страшны зело обливая кровию окрест сущих себе. Пов.Ив.Гр. и куп. 256. XVII в.

~ 1570 гг.

В то же время бысть буря вѣтреняя, зѣлна дышущи на монастырь, и пламень распалашеся на вся страны. Зос.С.чч., 218. 1624 г.

И всякъ своей иконѣ моляся на различныя страны покланяется. ДАИ V, 475. 1667 г.

А з другую сторону того же града Азова... казаки принесоша лестьницы, к стене градне приставиша и Божиею милостию с обеих стран во град внидоша. Аз.пов.&sup&1&sup&, 55. XVII в.

Половци идуть отъ Дона, и отъ моря, и отъ всѣхъ странъ. Сл. о п.Иг., 13. ||  Территория, расположенная по берегам реки, сторонам дороги. И въслѣдъ Иса҃ идошя народи мнози отъ Галилѣя и Декаполия, и отъ Иерусалима, и Июдѣя, и съ оноя страны Иордана (πέραν τοῦ  Ἰορδάνου). (Мф. IV, 25) Юр.ев., 34. 1119–1128 гг.

(968): И не бѣ льзѣ внити в Киевъ и ни единому ихъ, ни изъ града к онѣмъ, (и) въстужиша людье въ градѣ и рѣша: не ли кого, иже бы моглъ на ону страну доити. Лавр.лет., 66. 1377 г.

(1096): Святополкъ же и Володимеръ приидоша на нихъ по сеи странѣ Днѣпра и приидоста къ Зарубу и ту перебродистася. Моск.лет., 16. XV в.

Да по обѣимъ же странамъ той дороги стояли люди. Спафарий. Китай. 257. 1678 г.

|| С опред. Направление, указывающее на одну из сторон света. А от полунощи вѣтръ, яко кровь чс҃та, а от полудн҃вныя страны вѣтръ бѣлъ, яко снѣгъ. Сл. о трех мнисех, 138. XIV в.

(1241): Тое же зимы паки приидоша от западныя страны нѣмци и чюдь на водь, и повоеваша все. Моск.лет., 134. XV в.

И отъ того мѣста [Лобного] на востошную страну... есть двери... въ пещеру. Х.Тр.Короб., 12. XVII в.

~ 1594 г.

Гонцы пригнаша и сташа с полуденную страну Азова. Аз.пов.(сказ.), 148. XVII в.

На странѣ – в стороне, поодаль. Сами же [посланные Соломоном] съхранишася на странѣ, вѣдяху бо яко приити ему [Китоврасу] воды пити къ клад<е>земъ. (Соломон и Китоврас) П.отреч. I, 254. 1477 г.

~ XIII в.

На страну – в направлении от чего-л., в сторону. Кыи ли успѣхъ егда конь добръ ходити начьнеть, акы ликъствуя и утворьнъ невѣстьскы, а сѣдяи на немь на страну висить или без ногу сы и без-д-руку (в греч. иначе: τῶν χωλῶν μᾶλλον ἀσκωλιάζῃ ‘хромает сильнее, чем хромые’). Злат.&sup&3&sup& (Г.), 191. XII в.

Трубы облачныя сбирають воду, и от моря и от рѣкъ и от езеръ напившеся въсходять и изливають съ себе воду ту въ скровныя бездьны, да егда наполняеть [вм.: наполнять – γεμίσωσι] вся, отходять на страну на мѣста своя (в греч. иначе: ἐπὶ μέρος ‘постепенно’, ср. μέρος ‘сторона’). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 364. XIV в.

~ XII в.

А о ихъже простирается слово, – и паче ложное совѣта ихъ въ конецъ обнажися, мноземъ поприщемъ града того разстояньемъ не дошедше, съ праваго имъ пути на страну савратившимся [так!], идѣже не бѣ воля ихъ, по непроходнымъ стремнинамъ и пропастемъ бырающе, днемъ и нощью влачащимся. Врем.И.Тим., 422. XVII в.

В<опрос>. Достоитъ ли шапкою или одеждею носъ утирати. О<твет>. Ни, но паче платенцомъ, и то отвратяся мало на страну, егда бываютъ людие честнии (averso corpore). Гражд.об.дет., 80. К. XVII в.

2. Одна из боковых поверхностей предмета; бок, край

. Обьло есть нб҃о, равьну гл҃ть отступити отъ него и укромь землю, съ горы же, съ страны и з долу (ἐκ πλαγιῶν). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, II, 26. XII–XIII вв.

И живяше Кии на горѣ, гдѣ есть нынѣ увозъ Боричевъ, и бѣ с родомъ своимъ. А братъ его Щекъ живяше на друзѣи страны горы, гдѣ нынѣ зовется Щековица. Соф. I лет.&sup&2&sup&, 4. XV в.

Аще ли от овець даръ свои принесеши, от агньць или от козлищь... да възложит руку на главу его, и да заколют его в странѣ требника к сѣверу пред Гс҃мь (ἐκ πλαγίων τοῦ θυσιαστηρίου). (Лев. I, 10–11) Библ.Генн. 1499 г.

Двери же ковчегу сверху створиши, с стран же подница двоекраты и трикраты створиши. Палея ист.сокр., 9. XVI в.

(852): И рѣша князю старцы козарстии: Не добра дань, княже: мы же доискахом оружием единоя страны, рекше саблями, а сих оружие обоюдуостро. Лет.Арх., 3 об. XVII в. ~ XVI в.

И по два человѣка сѣдохомъ на велблюда по странамъ и кормъ свой... положихомъ. Х.Тр.Короб., 57. XVII в.

~ 1594 г.

С сѣверную страны здѣлать на той цр҃кви трои двери и от дверей до дверей здѣлат<ь> поясы по угожеству, а с нутряную сторону от полу до нижнихъ окон здѣлать той цр҃кви двѣ сажен<и> высота. Кн.прих.-расх.Холмог.арх.д. № 103. 40 об. 1685 г.

Сама же с вечера по мнозе молитве возлегаше на пещи без постели, точию дрова острыми странами к телу подстилаше. Пов.Ульян.Осор., 280. XVII в.

И ножъ ко еже рѣзати содѣяся, обаче не от всѣхъ стран рѣжетъ. Сим.Пол.Бес., 131 об. XVIII в.

~ XVII в.

|| Часть (чего-л.). Въздухъ... устыдяеть же приближениемь къ водѣ и къ земли, якоже дольниимъ ему быти странамъ студенамъ, а горьнимъ тепла(м) (τὰ... μέρη). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, II, 56. XII–XIII вв.

Иже кто бес повелѣния цср҃ва посланаго къ епарху градьскому многи стегны или страны нѣкия от них приградить къ своимъ домомъ... безъ всякого завѣта древняго управляния граду отдасть (μέρη τούτων). (Прох. XXXVIII, 3) Мерило пр., 632. XIV в.

[то же – Корм.Балаш., 564. XVI в.

~ XIV в.

]. По том же [пришли] етера два кажника красна и принесоша мѣрила, и влагающимъ мюриномь вся рукописания разбойнича, претягну едина страна, а другая ста горѣ (ἡ μία πλάστιγξ ‘чаша весов’). Пролог (Срз.), 80. XV в.

И еже глаголют, пол рыбы снедена, другую же страну и ныне в живых видим. Ерм.-Ер.Соч., 196. XVI в.

По страну (чего-л.) – сбоку (от чего-л.). Тогда ж<е> по случаю бежа ис Казани пленник некий, отрок руской и западше лежаше утаяся в дуброве три дни в траве по страну путя того, ждущий докуды минет весь полк татарский. Пов.Тим.Влад.&sup&1&sup&, 120. XVII в.

~ XV–XVI вв.

3. Местность, край, область, государство; тж. образно

. Губящаго безбожьно врага страну всю Арменьскую бжс҃твьною силою низложилъ еси (χώραν). Мин.сент., 0229. Ок. 1095 г.

Напса ми, честьныи от҃че Евьстафе, мъногу скръбь прѣтрьпѣвати, мѣсто от мѣста и страну отъ страны прѣходящи (χώραν ἐκ χώρας). Панд.Ант.&sup&1&sup&, 1. XI в.

(907): Да запретить кнз҃ь словомъ [вар.: посломь] своим приходящимъ рус<и> здѣ, да не творять пакости в селѣх в странѣ нашеи. (Пов.врем.лет) Лавр.лет., 31. 1377 г.

(1243): Нача же имя слыти великого князя Александра Ярославичя по всѣм странамъ от моря Варяжского и до моря Понетцкого. Моск.лет., 135. XV в.

Над всякою ес<ть> цр҃ь страною сдѣною (τοῦ ἀγροῦ εἰργασμένου). (Еккл. V, 8) Библ.Генн. 1499 г.

Ст҃ыхъ убо дш҃и, от ст҃аго дх҃а дѣйствуемы, со агг҃лы в странѣ живыхъ Бг҃а хвалятъ и радуются (ἐν χώρᾳ). Скрижаль, IV, 44. 1656 г.

Страна Руская и преславный градъ Москва свидѣтель словесемъ нашимъ есть. Пов. Хворостинина, 531. XVII в.

||  Район; часть территории. И не вѣдѣхъ, камо ся есть дѣлъ и на коеиже странѣ града ходить (ἐν ποίῳ τόπῳ). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 192. XIV в.

~ XII в.

А цср҃тва моего ити на едину страну десат<ь> мц҃ь, а на другую страну не ведою, гдѣ са нб҃о соткнуло <с> земьлею. Сказ.Инд.царстве, 72. XV в.

~ XIII–XIV вв.

|| Часть городской территории в Новгороде: Торговая сторона — на правом берегу реки Волхова, Софийская — на левом. (1418): И от того часа нача злоба множитися: прибѣгше они на свою Торговую сторону и рѣша, яко Софѣиская страна хощеть на нас въоружатися... и начаша звонити по всему граду, и начаша людие сърыскывати съ обою страну, акы на рать в доспѣсѣх на мостъ великыи... и... въстрясеся весь [по вар.] град и нападе страх на обѣ страны. Новг. I лет. (Н.), 410. XV в.

(1369): Погорѣ весь Неревъскыи конець по Головинѣ улице до Даньславлѣ улици и вержеся огнь на ону страну, и погоре Плотницьскыи конець. Моск.лет., 185. XVI в.

4. Поле, пашня

. Тогда сущии въ Иудеи, да бѣгают в горы и иже посредѣ его, да исходят, и иже въ странахъ [Чуд.Нов.Зав., 38 об. XIV в.

: на селѣх], да не входятъ во нь, яко дние отмщению сии суть (ἐν ταῖς χώραις). (Лк. XXI, 21) Библ. Остр., 40 об. 1581 г.

5. Перен. Область деятельности

. Жительство же смысла ес<ть> дѣло срд҃ца... и молитва... и мысль промысла и прилежаниа Бж҃иа... и еже съхранѣти стс҃ти съкровенныѫ, да не срящет что от них въ странѣ скровнѣи и дх҃овънѣи, се дѣло срд҃ца, еже нарицается жительство смысла. Сл.Ис.Сирина, 392. XV–XVI вв.

Егда убо двигнется [ум], въ дш҃евнои странѣ ес<ть>, егда же въ ону страну внидет, престаеть от млт҃вы. Там же, 397.

6. Народ, население какой-л. области, территории, страны

. Тогда исхождааше къ нему Иерсл҃мъ, и вьса Иудеа и вьса страна Иерданьская (ἡ περίχωρος). (Мф. III, 5) Остр.ев., 254 об. 1057 г.

Отньму уставы странамъ и силу ихъ плѣню (ὅρια ἐθνῶν). Сл. Иппол. oб антихр., 23. XII в.

(986): Идѣте во вся языки [по вар.] и научите вся страны крщ҃нью во имя Оц҃а и Сн҃а и Стг҃о Дх҃а. Лавр.лет., 104. 1377 г.

Израиль отречеся позвавшаго его в вѣчную жизнь, а языци вѣровавъшая въ небесное царство въведе; овѣм паденье, соблазн, а странам вѣра, въстанье. Кир.Тур. XIII, 410. XIV в. ~ XII в.

На год единъ бозаръ, съѣждается вся страна Индѣйская торговати, да торгують 10 дний. Х.Афан.Никит., 16. XV–XVI вв.

~ 1472 г.

– О язычниках, иноверцах. И пакы реч<е> Паулъ: что убо кладуть требы страны бѣсомь, а не Бу҃ (1 Кор. X, 20, по вар.: τὰ ἔθνη)? (Сл.нек.христол.) Злат.цепь, 25. XIV–XV вв.

Наведе бо на ня страну издалече, страну бе-срама и иноязычьну (ἔθνος). (Вар. IV, 15) Библ.Генн. 1499 г.

Нарокомь крестьяни, а дѣломь страньници. Съмѣсиша бо ся съ странами и навыкошя дѣла ихъ (Пс. CV, 35: ἐν τ ἔθνε). (Сл.Ио.Злат. по Паис.сб.) Пон. III, 238. XV в.

Тѣмъже, братие и сестры, останитеся поганыхъ творения, послушайте же апс҃ла гл҃юща: не ходите еще в пустоши ума, якоже другия страны ходятъ, отемнѣвше умомъ (ср. Ефес. IV, 17: τὰ λοιπὰ ἔθνη). Изм.&sup&1&sup&, 88 об. XVII в.

7. Не своя, чужая область, территория, страна; чужбина

. На странѣ живъ, прп҃добьне, всѣмъ (чь)стьнъ дѣтелию явися, вѣрьнъ, бо҃любьнъ (ἐπὶ τῆς ξένης). Мин.ноябрь, 395. 1097 г.

Куриле блаженыи, грады же и страны, усилованъ Бм҃ь, ст҃е, проиде просвѣтя бл҃дтию. Мин.праздн.(Ил.), 592. XI–XII вв.

(1051): И възложи сему Бъ҃ в срд҃це въ страну ити, онъ же устремися в Ст҃ую Гору. Лавр.лет., 156. 1377 г.

[Радзив.лет., 90. XV в.

: въ страны ити]. Ненавистию ж<e> диаволею смр҃ть вниде въ вселеную землю, под<o>бятся же тому, иже суть от страны того (ex parte illius). (Прем. II, 24) Библ.Генн. 1499 г.

Нѣкоему мниху сущу и презвитеру подобает ли убо ходити на страну постризати иног<о> мниха (εἰς χώραν). (Отв.Ник.Иракл.) Корм.Балаш., 267. XVI в.

Приведу к вамъ пришедшая ко мнѣ члв҃ки, яко быша на нивѣ моеи, и азъ орах, они же пришедше со страны и просиша у мене хлѣба. (Х.апост.) П.отреч. II, 8. XVII в.

8. Человек или группа людей, противопоставляемые в каком-л. отношении другому человеку или группе людей

. Аще перечать промежи себе, не болшѣи странѣ вѣровати, но вѣдущимъ вещи и мнѣниа (τὸ μεῖζον μέρος). Кн.законные, 88. XV в.

~ XII–XIII вв.

Аще ли же едина страна родителей, еже есть обою лицю [девицы и растлителя], не въсхощеть [брака]... дасть растлитой девици литру злата (μέρος). Там же, 74. Бяше же мѣжю обою страну реч<ь> о уристании и о борении (τὰ ἑκάτερα μέρη). Пролог (Ф.), 11 oб. XIII–XIV вв.

И срѣтоша ихъ намѣстнии мужье на брань, и от обоихъ странъ стрѣлы многы испущаемы бяху. Пов.Ам., 15. XV в.

Магистровъ и дѣлателей градскихъ повелѣ раздѣлити на двое и единой странѣ повелѣ размѣрити... стѣны... а другой странѣ повелѣлъ размѣрити улицы. Кн.степ., 492. XVI–XVII вв.

~ 1560-е гг. И прииде Александр с ноугородцы скоро на римского короля, и сразишася обе страны, и лияшася кровь, аки вода. Ж.Ал.Нев. (сокр.), 152. XVII в.

9. Земля, суша

: Тако и ты, много хотя имѣти мыто и дани себѣ по странам и моремъ носящимъ, мниши бо не пекийся о спасени-их, погибелие же имъ вѣчное сходатаеши (ἐκ γῆς καὶ θαλάσσης). Варлаам и Иоасаф&sup&1&sup&, 201. XVI в.

~ XI–XII вв.

10. Страница. (1471)

: И о сихъ писанно предсловие словесъ, зри на друзеи стране впередъ. Новг. IV лет., 498. Фиял – сосуд, подобен сущему на стране сей        . Алф.&sup&1&sup&, 242 об. XVII в.

11. Передача греч

. χώρα ‘страна’, зд. ‘возможность, способность’. Отънудь отъврѣщи и отъ служения, яко къ тому страны не имѣти уставления (μηκέτι χώραν ἔχειν ἀποκαταστάσεως). (Антиох. 3) Ефр.Корм., 254. XII в.

12. Передача греч

. χορεία ‘хор’; зд. ’собрание святых’, смешанного с χώρα ‘страна’. Бж҃ствьнаго дх҃а, мудре, блг҃дть приимъ, сщ҃ныя страны апл҃ъ съпричьтьникъ, Иякове, бывъ [вм.: бысть – γέγονας] (τῆς... χορείας). Мин.окт., 57. 1096 г.

à Отложити въ страну что-л. – перестать делать что-л

. Но оный ужас в страну отложу и буду тщитися, да всех в радость приведу. Артакс.действо, 129. 1672 г.

Поврещи душю свою въ страну — рисковать, не дорожить своей жизнью. Сътвористе ему, якож<e> воева оц҃ь мои по вас, и поверже дш҃ю свою въ страну и оття вас от рукы мадиамля, вы ж<e> въстасте на дом оц҃а моего днес<ь> (ἔρριψεν τὴν ψυχὴν αὐτοῦ ἐξ ἐναντίας). (Суд. IX, 17–18) Библ.Генн. 1499 г.

– Ср. сторона.