СТРАДАНИЕ

1. Труд, работа

. Земля... вся есть точна и блг҃озѣлна и всѣми садми доброплодными насаженна, и обилие ея можеть побуди [вар.: побудити] на страдание и не страдолюбця. Флавий.Полон.Иерус. (Арх.), 206. XV в.

~ XI–XII вв.

2. Предмет радения, заботы. (1471)

: А что намъ князь местерь о земли и о водѣ повестует, а то земля и вода святыа Троица пьсковская вотчина великихъ князеи и всея Руси страдание [по вар. из Архивского II сп. XVII в.

], туды у нас нынѣ и городи стоятъ. Псков.лет. II, 175. XVI в.

3. Страдание, мучение

. И къ колесьмь вѣщавъши, и съ звѣрьми боръшися... тьмьнаго князя течениемь кръви крѣпъцѣ низъложи и въстекла еси разумьно къ чьртогу, якоже вѣно жениху си, дв҃о, приносящи страдания си (τὴν ἄθλησιν). Мин.сент., 0138. Ок. 1095 г.

По Хс҃ѣ мученъ еси и своею съмьртию волею Хв҃ѣ уподоблься славьне, въ прапрудьну от кръве обълченъ свѣтьло и скипьтромь страдания ти украшься и вѣньцемь славьномь увязенъ въ бесконьчьныя вѣкы, великыи мчн҃че Георгие (τῷ σκήπτρῳ τῶν ἄθλων). Мин.праздн.(Ил.), 296. XI–XII вв.

Въкупѣ събьраномъ ученикомъ... имьже и пакы блг҃одатьнѣ дивьны бесѣдоваше... многое предъставляя страдание, и тьмами подвигъ страдати хотящимъ (τὸν κάματον). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 264. XII в.

Не настоящая твори тяжька, нъ будущая блг҃ая... не страдания, нъ знамения побѣдьная, не болѣзни, нъ вѣньця (τὰ παθήματα). (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 464. XII–XIII вв.

Мужие въ истину нбс҃ни на земли суще, и д<у>шею же и житьемъ равни аггл҃омъ... имже страданиа повѣдати подвигы тщася и иже от бѣсовъ наносимыа тѣмъ напасти, не могу, о любимици, исповѣдати. Пов.Ам., 7. XV в.

[Батый] повеле Олга ножи на части роздробити. Сий бо есть вторый страстоположник Стефан, прия венець своего страдания от всемилостиваго Бога. Пов.Ник.Зар.(Лих.)&sup&1&sup&, 12. XVI в.

~ XIV в.

И вы бъ атаманы и казаки и все войско, помня... свое обѣщанье, какъ есте обѣщались за православную хрестьянскую вѣру стояти, и прежнюю свою службу и страданье, какъ есте пострадали подъ Москвою и въ иныхъ мѣстѣхъ мученически... противъ полскихъ и литовскихъ людей въ смутное время... къ тому вору къ Ивашку Заруцкому и къ люторкѣ къ еретицѣ къ Маринкѣ не приставали... бъ есте. ААЭ III, 23. 1614 г.

А напослѣдокъ, по многомъ страдании, изнемогъ, бѣдной [Неронов], – принялъ три перста, да такъ и умеръ. Ав.Ж., 16. 1673 г.

4. Болезнь, болезненное состояние

. И да ти много страдании не наричю, яко и о плътьскыхъ болѣзньхъ различьномъ сущемъ различьна видимъ исцѣления, тако и о дшь҃ныхъ недузѣхъ, инѣмъ инацѣмъ сущемъ, ины имуть врачьбы. Патерик Син., 141. XI в.

Разсѣаны [люди] по лицу всея земля и осквернены всякими нечистотами и всякими страданьми и муками томимы. Стоглав&sup&1&sup&, 247. XVI в.

~ 1551 г.

Урина же какъ мутна бы цвѣтом какъ свинецъ, на тотъ цвѣт походила, знамянует дисириво [ср. лат.: dysuria ‘затрудненное мочеиспускание’] страдание. Предисл.ур., 170 об.–171. К. XVII в.

5. Срам

. Аще требникъ от камения сътвориши ми, да не глядиши [вм.: гладиши] сѣкы его, сѣчиво бо свое аще възложиши на нь, то оскврънавиши и. Да не въсходиши на стояла требника моего, яко да не явиши страданиа своего на нем (τὴν ἀσχημοσύνην). (Исх. ХХ, 26) Волог.сб., 112. XV в.