СТОЯНИЕ

1. Стояние, пребывание в вертикальном положении.

Азъ же удивлься стоянию его и злому бѣжанию его и идохъ до мѣста, кое зло видѣвъ братъ мои бѣжа (в греч. иначе: τοῦ... ἄλματος ‘подпрыгивания’). Пролог (БАН&sup&2&sup&), 66. XIV в.

А тѣ травы, которые... толсто ростут, не надобеть густо садити, чтобы их послѣ мочно окопати, ради крѣпкаго стояния и плоду большаго (stania). Назиратель, 491. XVI в.

2. Стояние на молитве; молитвенное бдение, служба

. Да прости убо стояште съврьшаемъ молитвы въ едину отъ суботъ... и дьнь данааго намъ дара стояниемь на молитвѣ себе поминаемъ (διὰ τῆς στάσεως). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 633. Бѣ же ему [Феодору] и по многу и в ст҃ыя домы въходити, бъдѣниемь удрочая си плъть и стояниемь всенощьныимь (στάσει). (Ж.Феод.Студ.) Выг.сб., 149. XII в.

(1128): Тъгда же оканьныи дияволъ, испьрва не хотяи добра роду члв҃чю и завидѣвъ ему, зане прогоняшеть его нощнымъ стояниемь, пѣниемь и млт҃вами, и въздвиже на Арсения... крамолу велику. Новг.харат.лет., 217. XIII в.

А къ стоянию звонить ли? – Засвѣтла, во вторый часъ нощи (Вопр. и отв. о пастыр.) РИБ VI, 868. XV в.

Бдѣниа повсенощная, пѣниа трезвенная, млт҃вы непрестанныя, стояниа несѣделная, чтениа прилѣжная. Ж.Серг.Р.Епиф.&sup&2&sup&, 49. XVI в.

~ 1418 г.

Лучше было дома быть и слушать на всенощномъ стоянии страсти Христовы. Арс.Сух.Проскинитарий, 41. 1653 г.

5. Пребывание, нахождение где-л

. Стояние на стълпѣ сътворилъ еси лѣтъ, премудре, ҃н и три (στάσιν) Мин.ноябрь, 472. 1097 г.

Чуеть же зракъ по пьрвому словеси масть, рекъше лице, съвѣсть же и съ мастью и помазание, тѣло и величьство его и образъ и мѣсто, идеже есть, и отступъ посредьнеи и чисмя, пошьствье же и стояние... водьно есть или земльно (στάσιν). Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, II, 98. XII–XIII вв.

И приде и ста, дрьжяся стояниа моего, и егда приде, ужасохомся (τῆς στάσεως) (Дан. VIII, 17) Библ.Генн. 1499 г.

[то же – ВМЧ, Дек. 6–17, 1146. XVI в.

]. Что же и о божественомъ стоянии, рекше сѣдѣнии глаголемъ? Чтоже ино, развѣ еже пребывати самому въ себѣ Богу, и въ недвижимомъ тождествѣ пребывателнѣ въглубитися и въдрузитися (περὶ τῆς... στάσεως ἤτοι καθέδρας). (Д.Ареопаг.О бож.им.) ВМЧ, Окт. 1–3, 582. XVI в.

~ XV в.

А от ихъ туто стоянья ставитца туто мятежно. Англ.д., 276. 1599 г.

Честныя... монастыря огнемъ пожгоша и святыя церкви стояниемъ своимъ оскверниша. Каз.лет., 273. XVI–XVII вв.

~ XVI в.

Скончавая аминь, покланяюся Богу, яко да шуяго стояния избавитъ насъ и благословение свое подастъ намъ. Чел.Авр., 89. 1669 г.

Сей убо бяше град Азов, поставлен бе от истинныя православныя християнския веры от греческаго языка... при апостоле Павле, а стояние себе имея в морских отоцех вскраи Синяго моря, на усть столповыя реки Дону Ивановича. Аз.пов.&sup&1&sup&, 47. XVII в.

6. Временное проживание, постой

. А будетъ нѣмецкихъ людей почаете приходу, что имъ подлинно итти для городового стояния къ Вильяну, а не для войны, и ты бъ, Микита, товарыща своего Макарья въ сходъ не посылалъ. А.Юш., 189. 1578 г.

Посла(ша) бо точию того дни напредъ себя избранныхъ своихъ отрокъ... заимати имъ велевъ великия домы лутчия на стояние собѣ. Каз.лет., 368. XVI–XVII вв.

~ XVI в.

И нам, государь, до тех мест, по ка места они двор свой устроят, в Новегороде для стоянья дворы им давати велено. Рус.­швед.отн. II, 34. 1620 г.

А пришли они подъ Сѣвескъ на стоянье для городоваго промыслу и съ нарядомъ. АМГ I, 607. 1634 г.

Тѣ гостиные мѣста плохи и царского величества къ стоянию непристойны. АИ IV, 251. 1657 г.

|| Пребывание на стоянке, во время остановки. Естли... кому въ шествии, въ стоянии или въ бою какой придетъ бѣдоносной случей, тогда оному обыкновенное знамя изъ каютного окна... выстовить и дважды выстрѣлить. Петр, I, 66. 1696 г.

7. Осада, стояние войск вокруг города. (1204)

: Сь же дужь много брании замышляше на град, и вси его послушаху, и корабли его велиции бяхуть, с нихъ же градъ възяша. Стоянья же фряжьска у Цср҃яграда от декбя до април<я>, доколь городъ възяшь. Новг.харат.лет., 148. XIII в.

(1478): А великого князя сила стояла около всего Новагорода; а владыка многажды челом биша... И не прияша их челобитья и выстоял стоянием Великии Новгород, и отвориша новгородцы Новгород великому князю. Псков.лет. I, 75. XVI в.

8. Праздное нахождение где-л.

А игумена коли не увидишъ, и поклоняйся ему до земля... брата сретая, такоже поклонився единъ ко другому и между собою блг҃свитися; а на монастырѣ стояния не творити, ниже празднословити или глумитися. Пред.старца, 563. XVII в.

|| Бездействие. Стояньемъ города не вьзять. Сим.Послов., 139. XVII в.

9. Заступничество, защита. (1390)

: Бысть моръ силенъ велми в Новѣгородѣ... Божьею же милостью и святыя Софѣя стояниемъ и владычнимъ благословениемъ и преста моръ. Новг. I лет. (Н.), 384. XV в.

(1474): И приехаше во Псковъ, все то управивъ милостию Божиею и стоянием дому Святыя Троици. Псков.лет. II, 198. XVI в.

Нынѣ, государь, Божиею милостию и святые живоначал<ь>ные Троицы стояниемъ... у иноземцовъ ни на какие товары денегъ не имали. ДАИ V, 21. 1666 г.

10. Приверженность кому-л., поддержка кого-л.

И королевна лордъ Эксетцкого и тѣхъ трехъ князей велѣла въ Вышегородѣ посадити въ тюрму... чаючи въ земли великой шатости и за него стояния. Англ.д., 339. 1601 г.

11. Стойкость в отстаивании чего-л.

Трие исповѣдьници, блг҃дтию просвѣщаеми начальныя Троица явѣ, льсть многобжь҃ну, тьрпѣльно стояние показающе, потребиша (τὴν ἔνστασιν). Мин.ноябрь, 378. 1097 г.

Прр҃кы же менить ли за твьрдо стояние въ вѣрѣ въ врѣмя то и пррц҃ьствия же достоиныя; будущая же избьють приятелевѣ антихр҃сви или обличающая, иже начьнуть отмѣтатися пррц҃ьскыя проповѣди (διὰ τῆς ἑδραίας ἐν τῇ πίστει στάσεως). (Откр. XVI, 4–6, толк.) Апокал., 71 об. XIII в.

Даруи ми, Ги҃, въ смиренѣ срд҃ци непрестанну млт҃ву, утверди непоколѣбима ума моего въ стоянии добрых. Нил.Сор.Молитва, 168. XVI в.

~ XV в.

Многихъ слышу... блюдущихся опаснѣ, дабы своихъ... отрочатъ не оставити в незнании, за легкость смысла ихъ неутвержденныхъ быти во правомъ благочестивомъ християнского закона стоянии. Ав.Кн.бес., 327. XVIII в.

~ 1675 г.

13. Служебное положение; достоинство, сан

. Въторыи свѣтъ анг҃лъ, прьвааго свѣта учястие или причястие... не вѣдѣ или по чину стояния раздѣляемо просвѣштение, или по чину приемлющиихъ просвѣщение (τῇ τάξει τῆς στάσεως). Гр.Наз., 76. XI в.

О тoмъ, когда епсп҃и или причетници за нѣкая прегрѣшенья сѣдалища убо и стояния стл҃ьскаго причастници будуть, от бжс҃твныя же (в ркп.: яже) служьбы упразнятьс<я> (στάσεως). Ряз.корм., 27. 1284 г.

Писець убо, иже обручения грамоту изложивъ, от своего стояниа да извержется (τῆς ἰδίας στατίωνος). (Заповедь Алексея Комнина) Там же, 244. [то же – Корм.Балаш., 603. XVI в.

~ XIV в.

]. Якоже чиновъ различия в горнихъ силахъ познахомъ, такожде и стояния и разума. Скрижаль, IV, 42. 1656 г.

Первое небесныхъ священноначальствъ, рекше служебеньство, или стояние, или чинъ, пакы отъ тѣхъ первыхъ и превышьшихъ существъ и Серафимъ и Херувимъ и Престолъ священнодѣйствуется. (Д. Ареопаг. О неб.свящ.) ВМЧ, Окт. 1–3, 315. XVI в.

~ XV в.

16. Предстояние перед судом

. Тогда люто испытанье бываеть дѣломъ нашимъ, любо аще кто словомъ съгрѣшить от насъ, любо помышлѣньемь, стануть прѣдъ тобою тогда, любо блг҃о створше, такоже что любо створше, явѣ видѣша я; яможе убо възриши, ту видиши я; потъщимъся убо, друзи, избѣжати поношѣнья и грознаго стоянья срѣтающаго грѣшныя вся (в греч. иначе: τὴν φρικτὴν αἰσχύνην ‘ужасного позора’). Ефр.Сир., IV, 356. 1269–1289 гг.

17. Столб, башня. (1409)

: Жалостно же бѣ зрѣти, иже многолѣными времены чюдныя церкви съзидани бяхуть и высокыми стоянми величество града Москвы украшаху въ единъ часъ въ пламы восходяща. Рог.лет., 183. XV в.

– Ср. стаяние.