СТОРОЖЪ

1. Сторож, лицо, охраняющее что-л. (1299)

: Загорѣся на Варяжскои улици... а злии человѣци падоша на грабежи... въ Сто҃мь Иванѣ надъ товаромь сторожа убиша, а въ Сто҃мь Яковѣ сторожь сгорѣ. Новг.харат.лет., 308. XIV в.

Аще обрящется сторож саду крадыи овощь того мѣста, егоже нялся стеречи, да отщетится наима своего и зѣло да биенъ будеть (ὁπωροψύλαξ). Кн.законные, 50. XV в.

~ XII–XIII вв.

А сторожей крестьяномъ на монастырской дворъ наймовати отъ Юрьева дни осеннего до Юрьева дни вешнего. ААЭ I, 421. 1590 г.

Се язъ Иванъ Терентьевъ сынъ кабацкой сторожъ... продалъ есми... порозжее лавочное мѣсто. АЮБ II, 443. 1613 г.

Дворишко тюремнаго сторожа Лучки Дмитреева. Кн.п.Нижегор., 56. 1622 г.

А и патриарха слободы взяти совсѣмъ, опричь тѣхъ дворовыхъ людей, которые изстари за прежними патриархи живали въ ихъ патриаршихъ чинехъ... сторожи, повары. Ул.Ал., 251&sup&2&sup&. 1649 г.

Пожалуи меня, сироту своего, вели, гсд҃рь, мнѣ быт<ь> у своего гсд҃рва дѣла в оптеке в сторожах. Моск.а., № 23. 1655 г.

2. Страж, стражник; тж. образно и перен

. Разумѣи своего ума, сторожа татемъ и ловця волкомъ Мерило пр., 13. XIV в.

И видѣхъ сторожа адовныя стояща у превеликихъ воротъ. (Енох) П.отреч.I, 23. XIV в.

В султанов же дворъ 7-ры ворота, а в воротѣх сѣдят по 100 сторожевъ да по 100 писцевъ кофаровъ. Х.Афан.Никит., 17. XVI в.

~ 1472 г.

А полские и литовские люди... по городовым воротомъ и по улицамъ у решетокъ сторожеи поставили своих полских и литовскихъ и немецких людеи. Нак.Зюзину, 24 об.–25. 1613 г.

За сторожи – под стражей, под стражу. (1135): Новогородци же поимаша его [Всеволода], и посадиша его за сторожи, и дръжаша его два мѣсяца и четыре дни за сторожи съ женою его, и з дѣтми и съ тещею его, крѣпко стрѣжаху его на всякъ день и на всяку нощь сто мужей въоруженыхъ. Ник.лет. IX, 159. XVI в.

(1514): И повелѣ [великий князь] владыкѣ смоленскому... и многим князем смоленьским, и паном примѣтным к себѣ в шатер идти... А владыка и воевода со всѣми паны и до утра за сторожи в шатрѣ были. Арханг.лет., 104. XVII в. ~ XVI в.

(1533): И велела князя Юрья поимати и посадити, оковав, за сторожи в полату. Пискар.лет., 25 XVII в.

3. Воин передового дозорного отряда. (968)

: И реч<e> князь печенѣжьскии: А ты князь ли еси? Онъ же реч<e>: Азъ есмь мужь его и пришелъ есмь въ сторожѣх (и) по мнѣ идеть полкъ со княземъ бе-щисла множьство. Лавр.лет., 66. 1377 г.

(1185): И оттуда поидоша к Салницѣ, ту же к нимь и сторожеви приѣхаша, ихже бяхуть послалѣ языка ловитъ. Ипат.лет., 638. Ок 1425 г.

(1150): Андрѣеви же приехавшю к нему [Владимирку] и снемъшюся с нимъ у Мыльска, пустиша сторожа перед собою, а поидоста по немъ. Переясл.лет., 64. XV в.

И головѣ Ондрѣю Люткину... идти до Ахтачинскаго острожку бережно и усторожливо, передъ собою посылать подъѣзды, и яртаулъ, и сторожей напереди и назади, и по сторонамъ покрылянъ. ААЭ IV, 2. 1645 г.

И они, набравши мехов с житом, и поехали в город. А шли блиско войска турского. И сторожи турские увидели то и, прибегши, сказали в полках своих. Пов. о Скандербеге, 24. XVII в.

|| Воин, несущий караульную службу на укрепленных пограничных и передовых постах, заставах. По государеву... приказу бояринъ... приговорилъ... изъ которыхъ городовъ и по кольку человѣкъ сторожей на которой сторожѣ ставити, которые бъ сторожи были усторожливы отъ крымские и отъ ногайские стороны... чтобъ воинские люди на государевы украины войною безвѣстно не приходили. АМГ I, 2. 1571 г.

Велѣлъ государь разпросити [станичных голов]... въ которыхъ мѣстѣхъ сторожамъ на сторожахъ стояти... чтобъ государю про приходъ воинскихъ людей быти небезвѣстну, и воинские люди на государевы украйны безвѣстно не приходили. Д.cторож.службы, 6. 1571 г.

На Сапожкѣ всякихъ служилыхъ людей сто семьдесять одинъ человѣкъ полковыхъ казаковъ... да двадцать два человѣка пушкарей и затинщиковъ, да два человѣка засѣчныхъ сторожей, да четыре воротника. АМГ I, 262. 1629 г.

– Ср. сторожекъ.