СТЕНАНИЕ

Стенание, стон

. Множя умъножу печали твоея, многы бо и стенания, и болѣзни, и тугы намъ бысть податьница [злая жена] (στεναγμοῦ). Изб.Св. 1073 г.

&sup&2&sup&, 535. Таино мѣсто обрѣтъ... помяни грѣхы... и рьци съ стенаниемь: охъ мънѣ, яко пришьльствие мое удалися. Изб.Св. 1076 г.

, 221. Нъ събраша съборъ гл҃ааху чьто сътворимъ, о гнусьное питание устроение, о стенание и желя зависти... не на добро бывающю (ὣ στεναγμὸς καὶ θρῆνος ὑπὸ φθόνου γενόμενος). (Сл.Ио.Злат.) Усп.сб., 317. XI–XII вв.

И слышахомъ плачь и стенанье люто, и бяше езеро то полно члв҃къ, и приде инъ глас с нбс҃ѣ, гл҃я: си суть люд<ь>е осужении, ти бо ся люд<ь>е Ба҃ отвергоша. Сл. о трех мнисех, 137. XIV–XV вв.

(1170): Взятъ же бысть Кыевъ... и не бѣ никому помилованиа ни от кого... и бысть в Кыевѣ на всѣх человѣцѣх стенанье и туга и скорбь неутѣшимаа и слезы непрестанныя. Моск.лет., 79. XVI в.

По улицам же всем богоспасаемого того града Пскова бе крик велик, и стенание много, и вопль несказанен. Пов.прихож. на Псков&sup&2&sup&, 147. XVII в. ~ XVI в.

– Ср. стонание.