/i>1. Путь, стезя; тж. образно и перен.
Правы творите стьзя его (τὰ τρίβους αὐτοῦ). (Мф. III, 3). Остр.ев., 254. 1057 г.
Радостьно шьствовавъ ты узъкую стьзю пощения, мч҃ния пространьствомь зълыихъ попалилъ еси стръмления (τὴν... τρίβον). Мин.ноябрь, 483. 1097 г.
И чада убо, нъ порочьна нарицая гл҃еть [Господь], и сыны же, нъ тужда и охръмъша отъ стьзъ своихъ за беспутие и непротлачение: Како подобаше и отъкуду бѣ показати вы (ἀπὸ τῶν τρίβων)? Гр.Наз., 235. XI в. Но въ всеи мудрости четвера не могу разумѣти: стопъ орла летяща и пути змиина по камени, и стези лод<ь>и по воде, и пути мужа въ уности. Сл.св.пр., 174. XV в. ~ XIII в.
Блаженныи же по ошествии старца, множае прилежаще къ подвигомъ... всею мѣрою украшаяся въ стезяхъ добродѣтели, и бяше всѣми любимъ и почитаемъ премногия ради его добродѣтели. Ж.Пафн.Бор., 120. XVI–XVII вв. ~ XVI в.
|| Дорожка, тропинка; тж. образно. И пошед мало, совратис<я> с пути на стезю. И шедшу ми, по словеси его, и се стадо овецъ, а пастух уже лежаше на кончинѣ. (Ч.св. Георгия о пастухе) ВМЧ, Апр. 22–30, 905. XVI в. Вси же путницы не соступают на иныя стезя с пути, ведущаго их во град, воньже идут. Ив.Гр.Посл., 187. XVI–XVII вв. ~ 1573 г.
2. Название сочетания знаков (знамен) древнерусской певческой (столповой) нотации и соответствующего этому сочетанию мелодического оборота (попевки).
Навыка с качалкою, с выгибкою, з заметомъ, с паукомъ, со стезею. Азбука знам.&sup&4&sup&, 16 об. XVII в.