СТЕЗЯ

/i>1. Путь, стезя; тж. образно и перен.

Правы творите стьзя его (τὰ τρίβους αὐτοῦ). (Мф. III, 3). Остр.ев., 254. 1057 г.

Радостьно шьствовавъ ты узъкую стьзю пощения, мч҃ния пространьствомь зълыихъ попалилъ еси стръмления (τὴν... τρίβον). Мин.ноябрь, 483. 1097 г.

И чада убо, нъ порочьна нарицая гл҃еть [Господь], и сыны же, нъ тужда и охръмъша отъ стьзъ своихъ за беспутие и непротлачение: Како подобаше и отъкуду бѣ показати вы (ἀπὸ τῶν τρίβων)? Гр.Наз., 235. XI в. Но въ всеи мудрости четвера не могу разумѣти: стопъ орла летяща и пути змиина по камени, и стези лод<ь>и по воде, и пути мужа въ уности. Сл.св.пр., 174. XV в. ~ XIII в.

Блаженныи же по ошествии старца, множае прилежаще къ подвигомъ... всею мѣрою украшаяся въ стезяхъ добродѣтели, и бяше всѣми любимъ и почитаемъ премногия ради его добродѣтели. Ж.Пафн.Бор., 120. XVI–XVII вв. ~ XVI в.

|| Дорожка, тропинка; тж. образно. И пошед мало, совратис<я> с пути на стезю. И шедшу ми, по словеси его, и се стадо овецъ, а пастух уже лежаше на кончинѣ. (Ч.св. Георгия о пастухе) ВМЧ, Апр. 22–30, 905. XVI в. Вси же путницы не соступают на иныя стезя с пути, ведущаго их во град, воньже идут. Ив.Гр.Посл., 187. XVI–XVII вв. ~ 1573 г.

2. Название сочетания знаков (знамен) древнерусской певческой (столповой) нотации и соответствующего этому сочетанию мелодического оборота (попевки).

Навыка с качалкою, с выгибкою, з заметомъ, с паукомъ, со стезею. Азбука знам.&sup&4&sup&, 16 об. XVII в.