СТАРОСТСТВО

1. Старость

. Кыиждо възрастъ уподобиша четыремъ лѣтнимъ измѣнамъ: весну къ дѣтьству и къ жатвѣ уность, и ко осени мужьство, а къ зимѣ старостьство (τῷ γέροντι). Пч., 437. XV в. ~ XIII в.

2. Родство, род

. По размѣшении убо и столпу разрушении призваша &sup&.&sup&г҃&sup&.&sup&-е снв҃е Ноеви вся родившаяс<я> от них и дадять имъ написание страну свою имена имъ, ихъже от оца҃ прияша, откудѣ суть кождо ихъ и комуждо свое колѣно [д.б. дат.п.], и старостьство [д.б. дат.п.] мѣсто и вѣтви, и страны, и острови, и рѣкы, комуждо что прилежить (ταῖς ἑκάστου φυλαῖς κὰι πατριαῖς τόποι). Хрон.Г.Амарт., 58. XIV в. ~ XI в.

3. Первенство в чем-л

. Отступи англ҃ъ Гсн҃ь тѣмному оному дху҃ви староство, а самъ поклонився Гсу҃ далече от черньца отиде (τὰ πρωτόλεια). Ж.Андр.Юрод.&sup&1&sup&, 293. XIV в. ~ XII в.

4. В Польско-Литовском государстве – название земельного владения, передаваемого королем наместнику-старосте в пожизненное пользование за твердо установленные денежные и продуктовые поборы (ср. польск. starostwo)

. То и большая выслуга у короля Остафьева... того для ему король и панство Троцкое и староство Берестейское далъ. Польск.д. III, 803. 1571 г.

Приговорено воиско &sup&.&sup&≠&sup& &sup&л&sup&.&sup&҃ нѣмецъ нанят<ь>, а протори и денги на то со староствъ збирати. Куранты&sup&5&sup&, 74. 1652 г.